Bestanden aanleveren voor drukwerk

  • Geplaatst op
  • Door Eventgadgets
  • 0

Wat is een vector bestand?

Wat is een vector bestand?

Vector bestanden zijn belangrijk als je een product wilt laten bedrukken. Een vector bestand kun je oneindig verkleinen en vergroten zonder dat de kwaliteit minder wordt. Voor veel drukwerk zijn vectorbestanden belangrijk, omdat de machines dan de lijnen van het bestand volgen om de bedrukking te kunnen maken. Deze lijnen kunnen alleen getraceerd worden als het bestand vector is.

 

Vector 1


Bestanden die nooit vector zijn:

- JPEG
- PNG
- GIF
- PMB
- PSD


Bestanden die vector kunnen zijn:

- PDF
- AI
- EPS


Hoe maak je een vector bestand?

Een AI, EPS of PDF bestand betekent niet automatisch dat de inhoud vector is. Deze 3 bestandsformaten ondersteunen wel vectorbestanden. Een JPG is bijvoorbeeld nooit vector, deze bestaat altijd uit pixels. Om een vector bestand te kunnen maken, heb je een grafisch programma nodig zoals Adobe Illustrator of Adobe InDesign. Elke designer kan met een vector uit de voeten. Kom je er zelf niet uit? Dan raden wij je aan om te kijken of iemand je kan helpen.
Er zijn drie opties om een vector bestand te maken:
- Overtrekken in Adobe Illustrator: in AI heb je de optie om een gepixeld bestand over te trekken. Het programma herkent dan automatisch de lijnen en trekt deze over.
- Namaken: Je kunt zelf in Adobe Illustrator het logo/ontwerp overtrekken zodat deze vector wordt.
- Autotracer: Je hebt ook websites die automatisch een afbeelding voor je overtrekken. Als je er in de Adobe programma’s niet uit komt kun je dat altijd nog proberen. Wij raden deze website hiervoor aan: autotracer.orgTekst in je ontwerp

Wanneer een ontwerp ook tekst bevat is het belangrijk dat je van deze tekst letteromtrekken maakt. Dit zorgt ervoor dat de teksten als object gezien worden, en dus niet 'zomaar' aangepast kunnen worden naar een ander lettertype. In Illustrator kun je dit heel makkelijk doen:

Stap 1: Selecteer de tekst
Stap 2: Klik op de rechter muisknop
Stap 3: Kies voor 'letteromtrekken maken'

Je kunt ook de tekst selecteren en dan "shift + cmd/ctrl + o" indrukken. Dan worden er ook letteromtrekken gemaakt.


Door ons een design of vector bestand laten maken?

Wij hebben binnen ons bedrijf ook designers beschikbaar die je kunnen helpen om je bestand vector te maken of zelfs een heel ontwerp voor je kunnen creëren. Mocht je hier interesse hebben kun je een mailtje sturen met je wensen naar [email protected] . Afhankelijk van de wensen zullen wij dan een offerte voor je opmaken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
{% if template == 'pages/index.rain' %} {% elseif product.image %} {% elseif collection.image %} {% elseif catalog.image %} {% else %} {% endif %}
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »